dilluns, 12 de maig del 2014

Friedrich Nietzsche: la filosofia del vitalisme

Friedrich Nietzsche (1844-1900) és un autor terriblement crític amb la societat que coneix; intenta canviar les concepcions, principalment morals, que ell considera hipòcrites i decadents. Per això el seu pensament ha de ser emmarcat dins de la tradició de la Filosofia de la sospita, com una forma d'entendre la Filosofia per criticar, canviar i transformar els elements negatius de la nostra societat.

Nietzsche té una forma d'entendre el pensament com a compromís, molt propi de finals del segle XIX. Per realitzar aquesta crítica analitzarà els diferents aspectes propis del pensament occidental: La Moral, la Religió la Filosofia..., per fer, posteriorment, unes propostes alternatives al pensament occidental. El món religiós, el filosòfic i el moral són tres invencions humanes que han de ser desemmascarades, ja que són responsables de la decadència occidental. 

A l'hora d'analitzar el seu pensament cal tenir en compte que alguns dels seus textos van ser retocats per la germana de Nietzsche6, amb la intenció de presentar-nos un pensament de Nietzsche més vinculat a idees racistes, pròximes al Nacional-Socialisme, mentre que l'original de Nietzsche, finalment recuperat, és molt lluny de ser la justificació filosòfica del III Reich.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada