Títol: El pacte a partir de la totalitat
Idees principals:
Aquest text Locke tracta sobre el
contacte social i el significat d'entrar en societat en el moment en què hem de
cedir llibertats individuals per tal de complir les lleis o normes que dicta el
govern al poder. Per altra banda, tracta sobre la regla de la majoria pel que
fa a l’establiment d’aquestes lleis i els inconvenients que comporta.
Comentari:
Aquest fragment pertany al segon tractat sobre el govern civil del filòsof Jonh Locke i tracta sobre el que ell anomena contracte social.
Aquest fragment pertany al segon tractat sobre el govern civil del filòsof Jonh Locke i tracta sobre el que ell anomena contracte social.
Locke explica que quan deixem l’estat de natura i entrem en societat, tots els ciutadans estan sotmesos a un seguit de lleis i normes estipulades pel govern que gestionen la justícia dins de l’estat.
Segons Locke, les lleis i normes estipulades pel govern han estat votades prèviament pel poble, però no sempre aquestes són unànimes, ja que a causa de les diferents opinions l’elecció de lleis i normes es basa en la regla de la majoria. Locke explica que aquest és el problema, ja que la majoria no es la totalitat i, per tant, la majoria no pot elegir sobre la resta, perquè aquesta solució ens pot portar a una dissolució de la societat.
Podem comparar aquest text de Locke amb el filòsof Hobbes i la seva teoria socio-política que explica que l’home és un llop per l'home, és a dir, que quan els homes es troben en estat de natura ells mateixos es porten al caos i l’únic mètode per solucionar-ho és entrar en societat i deixar l’estat de natura, ja que dins d’una societat els homes s’han de sotmetre a unes lleis i normes a més de la justícia.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada