dilluns, 12 de maig del 2014

Filòsofs de la sospita (Marx, Nietzsche, Freud)



En realitat, els anomenats Filòsofs de la Sospita no formen un moviment filosòfic, però aquests tres autors: Karl Marx, Friedrich Nietzsche i Sigmund Freud, comparteixen una actitud crítica envers la societat que coneixen (que és la nostra). Això farà que Paul Ricoeur els anomeni filòsofs de la sospita. 

Per això solen ser considerats com a fruits d'un mateix esperit crític, encara que ni tant sols són de la mateixa generació, ja que mentre Marx és un autor de mitjans del segle XIX i Nietzsche ho és de finals del segle XIX, Freud és, un autor de finals del segle XIX i principis del segle XX. Així, aquests tres autors centren, bàsicament, la crítica a una forma d'entendre el món que arriba fins als nostres dies i, per això, les seves visions són, en certa mesura, encara vigents. 

Expressió que va encunyar Paul Ricoeur el 1965 per referir-se a les filosofies de MarxNietzsche i Freud, als que anomena els «mestres de la sospita» o «els que arrenquen les màscares», ja que expressen, des de perspectives diferents, l’entrada en crisi de la filosofia de la modernitat, en desvetllar cadascun d'aquests autors la insuficiència de la noció de subjecte, i en desvetllar un significat ocult:
  • Marx desvetlla la ideologia com a falsa consciència o consciència invertida.

  • Nietzsche desemmascara els falsos valors.

  • Freud posa al descobert les disfresses de les pulsions inconscients.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada