dilluns, 25 de febrer del 2013

Xarxes



Conclusió

En conclusió el documental Redes del filòsof Eduard Punset que ens ocupa m'ha semblat molt interessant. Es tracta d'una entrevista que Punset realitza al neurocientífic espanyol afincat als EE.UU Joaquim Fuster. Fuster es va traslladar a California per desenvolupar la seva teoria de que la memoria sorgeix de la interconexió de la gran red que és el cervell. Punset i Fuster parlen sobre la creació dels records i els diferents tipus de memòria que existeixen. Explica Fuster que la nostre ment esta formada per un conjunt de interconnexions neuronals que són similars a una orquestra on tot es troba totalment sincronitzat. La red neuronal és la base de tot el coneixement i de tota la memòria. Es forma al llarg de la vida gràcies a l'experiència per l'establiment de connexions. Aquestes connexions es formen per les relacions entre les parts, per associació. El codi en el que s'ha d'interpretar és un codi relacional. Afirma Fuster que el factor emotiu fa que el nostre cervell a vegades inhibeixi informació. De la mateixa manera la nostra ment esborra automàticament la informació inútil o poc important per deixar espai per a coses més significatives per nosaltres. Les persones, assegura l'entrevistat, tenim en comú la xarxa de la cultura que no es altra cosa que la repetició de petites connexions. Fuster menciona l'existència de tres tipus de memòria: a llarg termini, a curt termini i de treball. La memòria de treball consisteix en recordar alguna cosa per recompensa, perquè serveix per alguna cosa. 

Per concloure, el neurocientífic ens parla sobre la ubicació de l’ànima i arriba a la conclusió de que si es troba al cervell quan arribem al final de la nostra vida i el cervell mor, l'ànima també ha de morir.

Tanmateix en aquest programa Paco Mora ens ofereix 12 consells per mantenir un cervell saludable com pot ser menjar menys, fer esport, fer exercici mental, viatjar molt, viure acompanyat, adaptar-se al canvis, evitar l'estrès, entre d'altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada