dilluns, 25 de febrer del 2013

Thomas Samuel Kuhn


Thomas Samuel Kuhn (Cincinnati, Ohio, 18 de juliol de 1922 - Cambridge, Massachusetts, 17 de juny de 1996) va ser un destacat epistemòleg d'Estats Units.


Com a autor de The Structure of Scientific Revolutions (L'estructura de les revolucions científiques) i el concepte de paradigma que introdueix han suposat un replantejament i crítica de la filosofia de la ciència desenvolupada fins a llavors (Rudolf Carnap, Karl Popper, Hempel), en mostrar que no és suficient per a la caracterització de la ciència l'exclusiva atenció al context de justificació, i la impossibilitat d'un llenguatge observacional neutre. El terme paradigma designa tots els compromisos compartits per una comunitat de científics. D'una banda, els teòrics, ontològics, i de creences i, per un altre, els quals fan referència a l'aplicació de la teoria i als models de solucions de problemes. 

Els paradigmes són, per tant, una mica més que un conjunt d'axiomes. La revolució científica suposa per tant un canvi de paradigma. Distingeix diferents fases en aquesta evolució: la ciència normal és la més acceptada durant un període donat, la que segueix el paradigma dominant. Poden sorgir paradigmes alternatius (la denominada ciència marginal), però fins que el dominant no entra en crisi per falles explicatives, no es consideren com a models potencialment valuosos. Aleshores els defensors de cada paradigma entren en confrontació fins que s'imposa un; si és diferent al primer i s'accepta entre la comunitat científica, s'ha produït una revolució científica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada