dilluns, 25 de febrer del 2013

El Cercle de Viena


El Cercle de Viena va ser un moviment científic i filosòfic format per Moritz Schlick a Viena, Àustria, l'any 1922 i dissolt definitivament en 1936. Aquest moviment, amb el nom original de Cercle de Viena per a la concepció científica del món, s'ocupà principalment de la lògica de la ciència, considerant la filosofia com una disciplina encarregada de distingir entre el que és ciència i el que no, i de l'elaboració d'un llenguatge comú a totes les ciències.


La filosofia del Cercle de Viena advoca per una concepció científica del món, i defensa l'empirisme de David Hume, John Locke y Ernst Mach, el mètode de la inducció, la busca de la unificació del llenguatge de la ciència i la refutació de la metafísica. Aquesta filosofia és una forma d'empirisme i una forma de positivisme coneguda amb els noms de positivisme lògic, neopositivisme o empirisme lògic, encara que els membres del Cercle de Viena preferien cridar-lo empirisme conseqüent.

El positivisme i el empirisme lògic o neoempirisme no precisaven cap distinció, perquè disposaven de criteris objectius Amb els que poder respondre: els principis de verificació i de confirmació respectivament. No obstant això, tan prompte com s'identifica el coneixement amb el coneixement provat o confirmat, en un cert grau sorgeix l'escull d'haver de justificar l'inductivisme com a doctrina legitimadora de les inferències. D'aquest escull es veuen lliures les concepcions instrumentalistes, que basen l'acceptabilitat en criteris utilitaristes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada